Tükörkép

 2011.11.03. 20:20

 

Szerintem nem olyan jó a tükörkép. Tükörképként pontosan kell másolnia azt, ami előtte áll. Ugyanúgy kell mosolyognia, ugyanúgy kell öltözködnie és még sorolhatnám. Ha lekapcsoljuk a villanyt, vagy behunyjuk, a szemünket nem látjuk, de ott van. Ő sem lát minket, olykor, de ha csak egy pillanatra is, tökéletesen másol.

Minél közelebb mész hozzá, annál közelebb kerül hozzád. Ha a szemébe nézel, ő is a szemedbe néz. Tehát mindig ott van veled. Mindig ott áll előtted és kíméletlenül leutánoz. Minden grimaszod ismeri és minden egyes apró titkodat visszasúgja, ha te halkan is fogalmazol. Légy csendes, légy néma. Ő tudja, mire gondolsz.

Szerencsétlen tükörkép. Néha nagyon rossz lehet neki, mert arról is tud, ha rosszat követtél el. Ha megcsaltál, ha megbántottál, becsaptál, elűztél valakit. Mindent tud. Ő az, aki mögéd lát, és egyúttal beléd is. Ha háttal állsz neki, ő sem tesz másképp. Vigyázz, mert leutánoz.

Egyet nem értek. Hogy képes néhány ember tükörbe nézni, tudván, hogy a tükörképe mindent tud, amit megtett. Minden rosszat, minden lélekpusztító tevékenységet. Mindent tud.

Szerintem nem olyan jó a tükörkép – annak, aki tudja, hogy ki is saját maga. Aki nem csalódott önmagában, az a mai napig örömmel néz tükörbe. Az, hogy ki néz vissza belőle, azt csak te tudhatod, te, aki a tükör előtt állsz. Ha tettél már rosszat, akkor kit láttál a tükörben? Kit látott a tükörképed?

Kicsi, óriás, négyzet, ovális tükör. Formáját tekintve bármilyen lehet, mindig ugyanaz az arc néz vissza belőle, mint aki beletekint.

Mi az írás célja? Tudd meg, hogy jó-e a tükörkép. Jó volt-e akkor, amikor önmagadon kívülre kerültél és nem bírtál belenézni. Volt már olyan? Biztosan. Ő mindent tud.

Ő? Megszemélyesítek egy tükörképet, egy tükröt? Igen. Többet tud rólad, mint én, vagy bárki más. A hangsúly azon van, hogy te mennyire ismered a tükörképed. Mennyire hasonlít rád? Teljesen. Kit akarsz visszalátni? Rajtam múlik? Dehogy...

Egy szónak is száz a vége: szerintem a tükörkép nem jó. Mert nem hazudik. Hiába titkolod el mindenki elől mit tettél, ő tudni fogja. Te tudni fogod. Hazudni jó? Nem, csak az igaz a helyes. Mert önmagadnak soha nem fogsz tudni hazudni.

Jaj, majdnem elfelejtettem, remélem tudjátok: nem csak az a világ létezik, amelyben végigsétálsz az utcán és találkozol a barátaiddal, amiben mások ítélnek meg. Létezik az is, ami benned van. És a kettő néha nem ugyanaz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monddmerre.blog.hu/api/trackback/id/tr493351408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása